ADHD nadareni geniji?

Postojala je epizoda Sex and the City u kojoj Carrie izlazi s nadarenim jazz glazbenikom Rayjem Kingom, jer je toliko zanesena njegovom neprestanom kreativnošću; Međutim, kako ga bolje upoznaje, otkriva kako on ne može razgovarati s njom ni o čemu, dulje od 10 sekundi, a da mu ne dosadi i da ne ode zasvirati instrument prije nego što mu opet dosadi i impulzivno naslika nekoliko poteza. Bio je, ako niste pogodili, nadaren za ADHD. Mora postojati nešto o vrhunskim moćima kreativnosti i poremećaju pažnje. Nadareni za ADHD zapravo su stvorili cijeli svijet ako pogledate All-in-Star popis tko ga ima. Među vrhunskim kreativcima su Beethoven, Mozart, Leonardo da Vinci i Walt Disney. Među znanstvenicima i inženjerima koji su stvorili civilizirani svijet su Leonardo da Vinci, Galileo, Newton, Einstein, braća Wright, Edison i Alexander Graham Bell. To uopće nije previše otrcan popis – dovoljan je da poželite sami pronaći način da dobijete ADHD.

Kažu da oko dva od sto djece ima dijagnozu simptoma ADHD-a kao što su problem vrpoljenja, problemi s čekanjem na red, problemi s koncentracijom i pamćenjem stvari, te problemi s organiziranjem. Problem je u tome što ADHD i darovitost mogu manje-više imati iste vrste vidljivih kvaliteta kod djeteta. Ono što oni obično nazivaju problemom deficita pažnje, zapravo mogu biti učinci preinteligentnog i kreativnog djeteta, nestrpljivog sa svojom trenutnom situacijom. Jeste li znali da kada kažu da djeca nadarena za ADHD imaju problema s koncentracijom, zapravo misle da ne mogu pronaći interes za koncentracijom? Ovakva djeca se zapravo mogu bolje koncentrirati od normalne djece; samo imaju problema s usmjeravanjem svoje koncentracije po volji.

Dijete nadareno za ADHD, obično se očito ne bori sa svojim problemom koliko obično dijete s ADHD-om. Dijete može bez napora učiniti sve što se očekuje u školi; zaboravnost ili vrpoljenje mogu se jednostavno previdjeti kao rezultat. ADHD u darovitog djeteta ne mora se nužno izliječiti; kao što vjerojatno možete vidjeti, ADHD zapravo može potaknuti dijete da radi više u svojim snagama. Međutim, odgovarajući prosvijetljeni učitelj često može pomoći djetetu da razvije zanemarena područja o kojima je dijete bilo previše nestrpljivo da razmišlja o sebi. Strpljenje je takva vrlina, a ako dijete polako pokušava razviti to područje, moglo bi mu pomoći u budućnosti.

Prije nego što pokušate dati svoje dijete bilo kakvom liječenju, morate biti svjesni da u ADHD nadarenom djetetu darovitost i oštećenje idu zajedno; vjerojatno ne želite učiniti ništa što bi moglo potisnuti dar. Obratite se psiholozima i psihijatrima, što više različitih specijalnosti, prije nego što donesete odluku. Psihijatrijska i medicinska zajednica sklona je hirovima i trendovima kao i mi ostali. Ritalin, lijek za ADHD se ovih dana gura kao neka roba; ne želite da vaše dijete bude uhvaćeno u sve ovo. Kad biste mogli postići da se različiti zdravstveni djelatnici slože da bi vaše dijete imalo koristi od lijekova, onda bi to samo po sebi bila dobra ideja. Do tada, tko bi htio pokvariti dobru stvar, budućeg Mozarta?

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .