Koje je najbolje zrno kave na svijetu? Kao dobro vino, berba i tretman su važni!

Postoje samo dvije vrste kave, Arabica i Robusta. Od njih dvije, Arabica je superiorna, naravno. Zrna kave Arabica porijeklom su iz velikih nadmorskih visina, područja kišnih šuma, gdje su stabla kave zasjenjena većim stablima, a sazrijevaju sporije od svojih robusta, uzgojenih na nižim nadmorskim visinama. Robusta zrna kave brže sazrijevaju. To znači da zrna kave Robusta nemaju priliku razviti kompleksnost okusa koja je karakteristična za zrna Arabice, ostavljajući zrna Robuste na definitivno drugom mjestu. Dakle, pitanje koje je najbolje zrno kave je sasvim jednostavno. Međutim, postoje upozorenja vezana uz relativnu kvalitetu između dvije sorte.

Kao i kod finih vina, i berba i uvjeti tla određuju kvalitetu i složenost zrna kave. Ako vaša kava Arabica dolazi iz regije u kojoj je ove godine suša ili drugi nepovoljni uvjeti za uzgoj, možda se neće dobro usporediti s Robusta zrnom kave uzgojenim u optimalnim uvjetima. To znači da morate biti upoznati s posebnom berbi kave u zrnu. Proizvod stabla kave Arabica u određenoj godini može učiniti njegov okus ništa boljim od proizvoda stabla Robuste uzgojenog u najboljem stanju. Dakle, kako možete odrediti koje je stvarno zrno kave najbolje staviti u svoj lonac?
Sprijateljiti se s osobljem vašeg lokalnog dobavljača kave može vas uputiti u pravom smjeru. Iako zrna kave Arabica općenito imaju najbolju cijenu, zbog njihovog sporog sazrijevanja i nijansi okusa, dobro upućeni prodavač kave može vas točno postaviti. Možda je ovogodišnji urod havajske kone uživao u optimalnim uvjetima, dok urod Blue Mountain na Jamajci nije tako dobro prošao. Obje su poznate po svojoj kvaliteti, ali vremenski uvjeti i uvjeti tla igraju bitnu ulogu u konačnoj kvaliteti. U ovom primjeru, jamajčanska Arabica može biti skuplja od Kone, ali samo zato što je manje dostupna – ponuda i potražnja, znate. U ovom scenariju, Kona je najbolje zrno kave, iako jeftinije. Na kraju krajeva, vaš cilj je pivo najboljeg okusa. Neka vas vaš dobavljač vodi u odabiru najboljeg zrna kave među dostupnim arabicama.

Posljednjih godinu dana komercijalni proizvođači promoviraju ‘100% Arabicu’ kao prodajni alat, znajući da potrošači prepoznaju superiornost Arabice u pogledu okusa. Ovdje imate manje jamstva da određena kultura odgovara nazivu. Međutim, općenito govoreći, vi ste ispred zrna Arabice. Ako pakiranje nema oznaku ‘100% Arabica’, onda je to ili Robusta ili mješavina Arabice i Robusta zrna kave. Loša strana sorte Robusta je ta što ima više gorak okus, uz manje složenosti.

Sada dolazimo do pitanja organski uzgojenog graha naspram onih koji koriste pesticide, kako bi se osigurao veći urod. Uzgajivač organske kave neće ostvariti isti prinos kao njegov konkurent koji uzgaja neorganski uzgoj. Organski uzgojena Arabica, s obzirom na optimalne uvjete uzgoja u toj sezoni, kvalificira se među najbolja zrna kave koja ćete pronaći. Cijena će odražavati njegovu kvalitetu, ali će apsolutno biti zadovoljavajući izbor.

Ovo nas vraća vašem dobrom prodavaču kave. Ovi mali pržionici za kavu često nude nekoliko vrsta i mješavina u besplatnom uzorku za degustaciju kako bi vam pomogli u odabiru. Također možete pronaći male vrećice za uzorke, dizajnirane da vas upoznaju s određenim okusima i berbama. Iskoristite ove ponude kako biste pronašli ono neuhvatljivo najbolje zrno kave, ono koje odgovara vašem ukusu.

Drugi način da se educirate o kavi je online. Pretražite web-stranice o kavi s člancima o zrnima kave koji vas drže u tijeku s najboljim usjevima ovogodišnje vegetacijske sezone. Uz malo istraživanja, uskoro ćete biti stručnjak koji će moći identificirati najbolje zrno kave godine!

Nakon što obavite kupnju, upotrijebite dobre prakse kuhanja. Počnite s čistom posudom i hladnom vodom. Uživajte u nagradama svog istraživanja!