Sedam najboljih horor filmova svih vremena

Svako rangiranje filmova mora biti subjektivno i izazvati nesuglasice, ali ne i ovo. Evo ga, dame i gospodo: sedam apsolutnih, neupitnih, objektivno neprikosnovenih sedam najboljih horor filmova svih vremena.

Na broju sedam imamo klasični film, “Nevjesta Frankensteina” Jamesa Whalea iz 1935. Ovo nije samo jedan od najboljih horor filmova ikad snimljenih, to je jedan od najboljih filmova ikada snimljenih. Kombinira horor s patosom na vrlo uznemirujući način, tjerajući nas da se zapitamo – jesmo li čudovište kojeg se bojimo stvarno… mi?

Broj šest na ljestvici najboljih horor filmova ikada je “Poltgeist” iz 1982., u režiji Tobea Hoopera. “Poltgeist” se često zanemaruje kao pravi inovator u žanru horora, ali treba mu priznati da je zauzeo dosadno, zabijeljeno predgrađe i pretvorio ga u mjesto krajnjeg i intenzivnog užasa.

Peti najbolji horor film je “Psiho” Alfreda Hitcocka, objavljen 1960. godine. Možda nije zastrašujući prema današnjim standardima, ali ovaj će film uvijek biti istican među najboljim horor filmovima iz nekoliko razloga. S jedne strane, sadrži zloglasnu scenu tuširanja, a za drugu, završava s jednim od najstrašnijih i najupečatljivijih obrata u povijesti kina.

Naš četvrti najbolji horor film je “Invazija otimača tijela” iz 1956. Ovo čini popis najboljih horor filmova jer, hm, utjelovljuje strašnu temu tjelesne invazije kao niti jedan drugi film.
Slijedi “Noć živih mrtvaca” koju je režirao George Romero i objavljen 1968. Ovaj film zauzima treće mjesto na našoj listi najboljih horor filmova svih vremena, jer je predložak za gotovo svaki film o zombijima ikada snimljen , i zato što je i dan danas prokleto jezivo gledati.

Na drugom mjestu, drugi najbolji horor film ikada je “Alien” iz 1980. “Alien” zapravo spaja dva žanra, horor i znanstvenu fantastiku. Ali također kombinira horor invazije na tijelo u “Otmičarima tijela”, zastrašujući samo-u-tamni “Psycho” i groteskni užas od čudovišta, pa, svakog filma o čudovištima ikad snimljen. Sve se to zbraja u jedan od najstrašnijih, najnapetnijih i najzahtjevnijih, i uvjerljivo najboljih horor filmova ikada.

Konačno, imamo broj jedan, bezuvjetni, vrhunski, najbolji horor film ikada snimljen. Siguran sam da se neki amaterski entuzijasti horor filmova neće složiti, ali ovo nije pahuljasto mišljenje; hladno je, teška činjenica. “Egzorcist” je najstrašniji film svih vremena. Od svih najboljih horor filmova, to je najstrašniji, najkošmarniji, a opet najbliži domu. Iskorištava naš strah od najinvazivnije sile u svemiru protiv koje je nemoguće boriti se: čistog, nepatvorenog zla. To čini “Egzorcista” apsolutno najboljim od svih najboljih horor filmova ikada snimljenih.

Objavljeno dana