Što trebate znati o dječjim aknama

Dječje akne također poznate kao Acne neonatorum su stanje kože koje uzrokuje izbijanje prištića na bebinim obrazima, čelu, bradi, a ponekad i na leđima. Stanje pogađa 20 posto beba, uglavnom muških. Postoje dvije vrste akni kod beba. Jedno od stanja naziva se Popules i karakteriziraju ga male čvrste zaobljene crvene kvržice ili prištići. Drugi je poznat kao pustule i karakteriziraju ga male bjeloglave koje sadrže gnoj. Akne kod beba uzrokovane su majčinim hormonima koji se prenose s majke na bebu tijekom poroda. Hormoni stimuliraju bebine žlijezde lojnice pokrećući lučenje ulja koje se miješa s bakterijama koje uzrokuju akne. Stanje se može pogoršati i biti izraženije kada je bebi vruće ili ima temperaturu, kada je uznemireno, te kada koža dođe u dodir sa slinom ili ispljune mlijeko ili tkanine oprane jakim deterdžentima. Akne kod beba također mogu biti izazvane lijekovima koje majka koja doji može uzimati. Bebe koje uzimaju lijekove također imaju velike šanse za infekciju aknama.

Akne kod beba nemaju definiran tretman i nestaju nakon razdoblja od četiri tjedna do tri mjeseca. Ako se ne riješi u tom roku, zahtijevat će liječničku intervenciju. Najbolji način za rješavanje ovog stanja je nježno pranje zahvaćenih područja običnom vodom i/ili blagim sapunom za bebe. Važno je napomenuti da prljavština ne uzrokuje akne kod beba i stoga je ribanje kože strogo zabranjeno. Losione, kreme i hidratantne kreme treba izbjegavati jer samo pogoršavaju stanje. U teškim slučajevima mogu se preporučiti benzoil peroksid i lokalni tetnoini, na primjer retinoidi i drugi keratolitici.

Dječje akne najčešće se miješaju s drugim stanjima koja utječu na bebinu kožu. To uključuje Milia, što je stanje uzrokovano toplinom od tople odjeće, pretjeranom toplinom inkubatora ili groznicom. Karakteriziraju ga bijele kvržice koje se razvijaju tijekom prvog tjedna poroda i rijetko su prisutne pri rođenju. Drugo stanje poznato je kao infantilne akne. Ovo stanje je teže od dječjih akni i razvija se 3 mjeseca ili kasnije nakon rođenja djeteta. Karakteriziraju ga žuti prištići na bebinom licu, obrazima i nosu. Uzrokuju ga dugotrajni majčinski hormoni i nestaje nakon dvanaest mjeseci, ali u nekim slučajevima može potrajati i nakon tri godine, ovisno o djetetovom genetskom sastavu, odnosno razini hormona testerona. Ovo stanje se može ponoviti tijekom tinejdžerskih godina.

Objavljeno dana